Gepubliceerde boeken

TE BESTELLEN VIA Bol.Com

Fictie: DE ZOEKTOCHT NAAR MADELEINE MERANO (2018)

Iedereen zoekt wat en vindt wat, hoe verrassend soms ook. De romans en verhalen van Pauline J. van Munster spelen zich meestal af in een geïsoleerde situatie. Het kan de benauwdheid van een klein gezin zijn zoals in De geheime brieven van Marta (2001), of binnen de muren van een klooster zoals in Lied van Mod (2003) of binnen een parochie in een dorp zoals in Het evangelie volgens Daphne (2000). De zoektocht naar Madeleine Merano speelt zich af op een klein eiland. De gesloten sfeer zorgt voor een beklemming die de roman tot het eind toe spannend houdt. Abel, een jonge man, gaat naar het eiland waar zijn twee moeders een korte maar intense geschiedenis hebben liggen. Tijdens zijn zoektocht, waarin hij in het verleden duikt van zijn beide moeders, ondergaat hij een transformatie. Zijn vondst zal voor altijd zijn leven veranderen.

Uitgeverij: In de Knipscheer, Haarlem 2018

 

Non-fictie: STEL, JE GAAT DOOD- HOE REGEL JE DAN JE LEVEN? (2008)

Jaarlijks overlijden in Nederland ruim 100.000 mensen aan de gevolgen van een ongeneeslijke ziekte, na maanden of jaren ziek zijn. Na een korte inleiding volgen in deze hulpgids voor ongeneeslijk zieken acht hoofdstukken. Hoofdstuk een gaat over omgaan met het bericht van het ongeneeslijk ziek-zijn. Hoofdstuk twee ‘Wat zou je nog willen ondernemen?’ met vrienden en familie en hoofdstuk drie ‘Wat zou je nog willen ervaren?’ zoals pelgrimeren, natuur, zingeving, levensbeschouwing en esoterische benadering. Hoofdstuk vier bespreekt natuurlijke, complementaire geneeswijzen om je conditie te verbeteren, spreken voor zich. Hoofdstuk vijf beschrijft onder andere mogelijkheden om lichamelijke klachten te verlichten, om je lichaam te verzorgen, om via voedingsadviezen en recepten je lichaam te ondersteunen, en om pijn te (laten) behandelen. De laatste drie hoofdstukken gaan in op praktische en rituele voorbereidingen op het sterven respectievelijk het sterven zelf. Achterin een lijst met soorten hulpverleners. Met uitgebreide inhoudsopgave, citaten, illustraties, tips, boek- en andere verwijzingen, en twee korte verhalen. De auteur schreef drie korte romans en een verhalenbundel.

Uitgeverij Altamira-Becht, Haarlem 2008

Hierbij hoort de interactieve website:  www.ik-leef.nl

Roman: LIED VAN MOD

Op haar 16e loopt Mod weg van huis, omdat haar moeder niet in haar is geinteresseerd, haar vader op zee is verdronken en haar broertje zich wel kan redden. Ze komt terecht bij een klooster dat haar opneemt en waar ze een zeer gewaardeerde klussenvrouw wordt. Ze hecht zich sterk aan de blinde Myrna, die terzelfder tijd te vondeling is gelegd bij de kloosterzusters en door hen wordt opgevoed. Als Myrna 15 is, ontwikkelt zich tussen hen een stille liefde. Op een dag komt Mod thuis en blijkt Myrna te zijn verkracht, waarna Mod de dader letterlijk doodslaat. Ze begraaft hem met stille instemming van de zusters onder het terras, maar Mod voelt dat ze niet kan blijven en vertrekt. Van Van Munster (1959) verschenen eerder twee goed ontvangen romans waarin dood, afscheid en (lesbische) erotiek belangrijke elementen zijn. Dat is ook het geval in dit boeiende en indringende verhaal, dat mysterieus begint, maar met zekere hand is opgebouwd en goed toewerkt naar de onverwachte ontwikkelingen waarin de verhaallijnen overtuigend samenkomen. Omslagillustratie in kleur van een hand op roze stof met enkele rozen.

uitgeverij Inde Knipscheer, Haarlem 2002

 

Roman: DE GEHEIME BRIEVEN VAN MARTA

In een provincieplaatsje is de saaie Brigit getrouwd met de moeilijke, kille en altijd ontevreden Alfons. Als hij na de geboorte van twee dochters, terwijl hij zonen wilde, ook nog eens door ziekte zijn werk kwijtraakt en in de WAO komt, wordt hij een wel zeer onaangenaam mens. Al zijn frustraties reageert hij ongegeneerd af op zijn vrouw en dochters, en omdat de eerste zich om zich af te sluiten op het huishouden stort, zijn de dochters op elkaar aangewezen. Daardoor ontwikkelt zich tussen de intelligente George, die door haar studie het huis uit kan gaan, en de drie jaar jongere, zieke Marta een zeer indringende, lesbische relatie, die uiteindelijk leidt tot de dood van vader. Dit is de tweede roman van Van Munster (1959), die in 2000 debuteerde met ‘Het evangelie volgens Daphne’*, dat positief werd ontvangen. In deze originele roman valt het contrast op tussen de raak, soms wat dramatisch beschreven broeierige, ook wel erotische sfeer in huis en de brieven waarin Marta getuigt van haar liefde. Een originele en goed opgebouwde roman, waarin het slot een nieuwe wending aan het verhaal geeft.

uitgeverij Inde Knipscheer,Haarlem 2001

 

Roman: HET EVANGELIE VOLGENS DAPHNE

Een pikzwart meisje, pleegdochter van een pastoor in een dorp in Zuid-Frankrijk, doet precies waar ze zin in heeft. Ze doet haar werk als huishoudster, maar laat zich niets gezeggen. Haar dode moeder en pleegmoeder met wie ze in nauw contact staat, zijn haar referentiepunten in het leven. Door de komst van een vrouw uit Parijs die haar inwijdt in de liefde, ontbloeit zij tot volwassenheid. Een stadium waarin voor haar pleegvader geen rol meer weggelegd mag zijn, vindt ze. Deze korte roman is meteen vanaf het begin spannend en boeiend. Rassen, religies, sexen, levenden en doden zijn gelijkwaardig. Verschillen in dezen zijn even onbelangrijk als lichaamslengte of leeftijd. Het plot, de personen, de opbouw, vrijwel alles doet aan Renate Dorrestein denken, maar Dorresteins stijl is wel veel verzorgder. Veelbelovend romandebuut van deze schrijfster (1959); eerder verscheen de verhalenbundel ‘Een nieuwe kilte’*.

uitgeverij Inde Knipscheer, Haarlem 2000

 

Novellen: EEN NIEUWE KILTE

Een bundel van 3 novellen

uitgeverij Inde Knipscheer, Haarlem 1990

voor diverse schijfcursussen